Gezonde interessante recepten
Gezonde interessante recepten die je moet proberen met geroosterde haver
Heb je ooit gemerkt hoeveel beter geroosterde haver smaakt? Nu weten we allemaal hoe heerlijk goudbruine haver is in granola en gebakken lekkernijen, maar heb je je gerealiseerd dat het eerst roosteren van je haver praktisch elk haver recept kan verbeteren?
Om de beste smaak en textuur te verkrijgen, is het roosteren van haver een belangrijke stap in recepten die gebruik maken van de pour-over kookmethode. Als je haver gebruikt in een recept dat vraagt om gekookt te worden, zal het eerst roosteren een diepe nootachtige smaak toevoegen aan het eindgerecht.
Alles wat je nodig hebt is een koekenpan, een fornuis, en ongeveer vijf minuten. Doe de havermout in een koekenpan en bak hem op middelhoog vuur, vaak omscheppend, tot hij goudbruin en geroosterd is. Je kunt de havermout ook in de oven roosteren door ze uit te spreiden op een bakplaat en ze 10 minuten te roosteren, of tot ze goudbruin en geurig zijn.
Ze kunnen worden gebruikt in bijna elk recept dat haver vraagt, inclusief no-bake koekjes en overnight oats (vooral als je niet van de smaak van “rauwe” haver houdt). Je kan ook Granola kopen natuurlijk.
Hieronder staan vijf gezonde recepten die je kunt proberen met geroosterde haver
Overnight Oats met Aardbeien en Geroosterde Amandelen
Om dit recept te maken, heb je nodig:
½ kop ouderwetse gerolde haver
½ kopje volle melk
1 theelepel honing, plus meer om op te dienen
¼ theelepel vanille-extract
¼ theelepel koosjer zout
1 kopje in vieren gesneden aardbeien
2 eetlepels geschaafde amandelen, geroosterd
Meng in een kom de havermout, melk, honing, vanille en zout tot een goed mengsel. Dek af en bewaar tot 2 dagen in de koelkast. Haal het dan uit de koelkast en roer het goed door. Voeg de aardbeien en amandelen toe, en als je wilt, besprenkel je het met extra honing.
Gezouten havermoutkoekjes met pure chocolade
Om deze maaltijd te maken heb je nodig:
2 kopjes ouderwetse gerolde haver (niet snelkokend)
1 kopje bloem, goed omgeschept en afgestreken
½ theelepel zuiveringszout
½ theelepel gemalen kaneel.
2 theelepels schilferig zeezout (zoals Maldon)
½ kopje (1 stokje) ongezouten boter, op kamertemperatuur
4 eetlepels plantaardig vet
1½ kopje kristalsuiker
½ kopje lichtbruine suiker
1 groot ei
1 theelepel zuiver vanille-extract
6 ons bitterzoete chocolade, grof gehakt.
Verwarm de oven voor op 375 graden Fahrenheit en plaats de rekken in het bovenste en onderste derde deel. Verwarm de oven voor op 350°F. Bekleed twee grote bakplaten met perkamentpapier. Meng in een middelgrote kom de havermout, bloem, zuiveringszout, kaneel en 1 theelepel zout; zet apart.
Meng de boter, de shortening, de kristalsuiker en de bruine suiker in een mengkom. Verminder de mixersnelheid tot laag en voeg geleidelijk het bloemmengsel toe, mix tot het gemengd is, gebruik een elektrische mixer op middelhoge snelheid tot het ei en de vanille lichtjes gemengd zijn. Overmixen moet vermeden worden. Voeg daarna de chocolade toe.
Leg eetlepels deeg 2 centimeter van elkaar op de voorbereide bakplaten. Strooi er nog 1 theelepel zout over. Bak 10 tot 12 minuten en keer de pannen halverwege om. Laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om af te koelen.
Leg eetlepels deeg 2 centimeter van elkaar op de voorbereide bakplaten. Strooi er nog 1 theelepel zout over. Bak ze 10 tot 12 minuten en keer ze halverwege om. Laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om af te koelen.
Fruit en noten energierepen
Om deze maaltijd te maken heb je nodig:
1 kop walnoten
¼ kopje rauwe zonnebloempitten
½ kopje ongezoete kokosschilfers.
1 kop walnoten
1 kop ouderwetse gerolde haver
¼ theelepel koosjer zout
3 kopjes ontpitte pruimen
½ kopje gevriesdroogde aardbeien, grof gehakt
Verwarm de oven voor op 350 graden Fahrenheit. Bekleed een vierkante bakvorm van 8 inch met 2 stukken perkamentpapier die over elkaar zijn gekruist, zodat er aan alle kanten een stuk van 4 cm overblijft. Bak 5 minuten en verdeel de walnoten en zonnebloempitten in een gelijke laag over een bakplaat met een rand. Verdeel de kokos gelijkmatig over de bakvorm. Zet terug in de oven en bak nog 3 minuten, of tot de kokos bruin en geurig is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur alvorens op te dienen.
Maal ondertussen de havermout en het zout grof in een keukenmachine; doe over in een kleine kom. Voeg de pruimen toe en verwerk ongeveer 2 minuten, of tot er een gladde pasta ontstaat. Pulseer de havermout en het afgekoelde walnootmengsel tot het goed gemengd is, maar er nog stukjes walnoot zichtbaar zijn, ongeveer 15 keer, en schraap zo nodig de randen van de kom af. Vouw het overhangende perkament over de bovenkant van het mengsel in de voorbereide pan.
Druk het mengsel met een maatbeker met platte bodem stevig en gelijkmatig in de pan; leg er vervolgens de aardbeien op, licht aangedrukt. Zet 20 minuten in de koelkast of tot ze hard zijn. Trek het mengsel voorzichtig uit de pan met behulp van het overhangende perkamentpapier. Snijd de taart in 12 repen. Zet maximaal 1 week in de koelkast.
Havermout met spinazie en gepocheerde eieren
Om deze maaltijd te maken heb je nodig:
½ middelgrote gele ui, gesnipperd
1 kop ouderwetse gerolde haver
2 kopjes water
4 ons Parmezaanse kaas, geraspt (ongeveer 1 kopje), verdeeld
1¾ theelepels koosjer zout, verdeeld
1½ theelepel zwarte peper, verdeeld
2 kopjes baby spinazie (ongeveer 2 oz.)
4 grote eieren gepocheerd
2 eetlepels gehakte verse bieslook
Verhit de olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, onder af en toe roeren, 3 tot 4 minuten, of tot de ui zacht is. Kook nog 1 minuut na het toevoegen van de havermout. Breng het water aan de kook. Zet het vuur laag en kook, onder regelmatig roeren, ongeveer 8 minuten, of tot de haver zacht is.
Haal de pan van het vuur. Roer 34 kopjes kaas, 34 theelepels zout en 14 theelepels peper door het havermoutmengsel. Schep 12 kopjes havermengsel in elk van de 4 serveerschalen; 12 kopjes spinazie en 1 gepocheerd ei op elk van de schalen. Gelijkmatig toppen met de resterende 1 theelepel zout en peper, evenals de resterende 14 kop kaas. De bieslook moet gelijkmatig verdeeld zijn.
Ahorn, Peer, en Pecan Slow Cooker Steel-Cut Oat
Om dit te maken, heb je nodig:
Non-stick kookspray
6 kopjes water
1½ kopjes gepelde haver
¾ kopje pure ahornsiroop, plus meer om te serveren
1½ theelepel gemalen gember
1 theelepel koosjer zout
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen kaneel
2 peren, klein gesneden, plus extra peren om te serveren, indien gewenst
1 kop geroosterde en grof gehakte pecannoten
Melk, om te serveren
Spuit een 4 tot 6-kwart slow cooker in met anti-aanbakspray. Voeg in de slowcooker het water, de geroosterde haver, de ahornsiroop, de gember, het zout en de kaneel toe. Voeg de peren toe en meng goed. Kook 3 tot 3 1/2 uur op hoog vuur of 6 tot 7 uur op laag vuur, afgedekt, tot de korrels zacht maar nog intact zijn. Voeg indien gewenst pecannoten, melk, meer peren en ahornsiroop toe terwijl het nog warm is.